Conclusions de la primera fase del #debat1

La primera fase del #debat1 ha conclòs amb l’exposició de les conclusions de les 5 taules de treball que s’han organitzat.

La taula sobre l’accés i les taxes a la universitat ha exposat diferents objectius a llarg termini: repensar el sistema de pagament universitari, atès que la UAB és de les universitats que pitjor fracciona les taxes universitàries; caminar cap a la gratuïtat de la universitat; equiparar els preus entre els graus i els màsters; per últim, potenciar els màsters públics. Aquestes mesures s’han plantejat sota la premissa de garantir la igualtat perquè tothom pugui tenir accés a estudis superiors i de qualitat.

La següent ponència ha girat al voltant de l’estructura acadèmica, en què s’ha defensat que un model com el 3+2 suposa una mercantilització de la universitat i ha puntualitzat la idea que el problema no rau tant a l’estructura acadèmica, sinó a la base del sistema educatiu a tots els nivells. Igualment, s’ha remarcat la necessitat que tots els estudis de grau fomentin el pensament crític.

IMG_3679.JPG

Acte de cloenda del #debat1

El grup de treball sobre la funció social de la universitat ha afirmat que la funció social és un aspecte transversal en tots els àmbits universitaris, ja que condiciona els continguts acadèmics, l’estructura i l’arquitectura de les titulacions. Aquesta taula de debat també ha remarcat la necessitat que la universitat fomenti l’esperit crític i la importància que la universitat s’allunyi el màxim possible de la lògica de mercat perquè no hagi de respondre a les necessitats del mercat laboral.

Respecte la qualitat docent i la ocupabilitat, el grup de treball ha focalitzat el debat en la rellevància que tenen les enquestes universitàries alhora de valorar l’opinió dels estudiants respecte les assignatures i el professorat. També s’ha comentat la necessitat de revisar la normativa de pràctiques curriculars i extracurriculars per tal d’equiparar-ne les condicions a totes les universitats catalanes. El fet que moltes de les pràctiques no siguin remunerades també ha estat un punt destacat a les conclusions, ja que això comporta que algunes persones no hi puguin accedir perquè no poden permetre’s fer pràctiques no remunerades.

Finalment, l’última exposició ha girat al voltant de la internacionalització  dels estudis. La taula de treball ha comentat la situació acadèmica d’altres països europeus en què l’arquitectura de les titulacions és molt més flexible que aquí i es poden trobar tant graus de 180 ETCS com de 240 ETCS. També s’ha debatut sobre si s’haurien d’obrir els graus a l’anglès o bé s’haurien de mantenir en català i castellà. En relació amb els programes de mobilitat, s’ha exposat que un model de 3+2 facilitaria la convalidació internacional i, encara que reduiria els anys en què es podria fer, obriria la possibilitat de fer un intercanvi durant el màster.

Després d’aquest plenari, el debat es trasllada a les assemblees de facultats, on es tractarà la temàtica de manera més específica per a cada titulació.

Moltes gràcies a tots i totes per participa-hi!

Si voleu veure i escoltar la segona part del debat, podeu fer-ho en aquest enllaç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s